mandag, august 29, 2005

Findes aikido?

George Ledyard. Fra Aiki blog.

Under denne polemiske overskrift rejser George Ledyard en række aktuelle spørgsmål.

Hvad er aikido? Er det blot en række teknikker som ligner hinanden og som måske kan ledes tilbage til traditioner i Japan eller Korea?

Nogle mener at Aikido er Ueshiba familiens opfindelse og ejendom og at Aikikai Honbu Dojo i Tokyu er verdens center for Aikido.

Men længe før O´senseis lærer om Aiki blev offentlig udbredt – var der forskellige tendenser og retninger og ledende Honbu Dojo Cho, så som Tohei, sensei, Saito, sensei og Nishio, sensei skabte selv deres egne skoler.

De lagde vægt på forskellige sider af Aiki – våben, helse eller meditation.

Den religiøse og Shinto orienterede tendens hos grundlæggeren Ueshiba, forsvandt ret hurtig efter hans død og hans søn og andre dreje den bort fra det mystisk religiøse og over med det rent tekniske.

Da Tohei, sensei forlod Aikikai, dannede han sin skole mere i retning af Tempu Nakamura, end det som stammede fra grundlæggeren. Hermed opstod Shin shin toitsu Aikido.

I dag er aikido en række af forskellige kompositioner som hver for sig vægter det tekniske, det åndelige og det helse mæssige på hver sin måde.

Begrebet ryu, skole eller stil er fro mange aikidoka noget man ikke kan lide at tale om, men hvad var Saito, senseis ”Iwama” og Nishio, senseis ”Toho Iai” andet end en ryu, selv om hverken Aikikai HQ og de respektive sensie aldrig ville anerkende dem som sådan.

Da aikido i tredje led blev spredt over hele verden, var det fordi der var kommet flere senior lærere til eller Shihans selv om de ikke bar nogen officiel anerkendelse fra Japan. Den japanske dominas blandt Shihan og Sensei svandt også ind. Aikido begyndte at blive farvet ud fra forskellige zoner og regioner.

Den ”autentiske” forbindelse til Aikikai HQ, synes mere at være en sentimental relation, end udviklingen af aikido.

Siger man at man udøver Aikido, svarer det til at man spiser Kinesisk mad. Men hvilken kinesisk mad? Sichuan, Hunan, Shanghai, Peking eller hvilken aikido? Yoseikan, Yoshinkan, Shudokan, Aikikai eller KNK- men det betyder intet – det handler om den enkelte Sesnei i sin organisation – eller organisationen i organisationen Men det handler om at finde det som passer ind i den individuelle relation.

Det seneste led i denne udvikling er Yosigasaki, senseis dannelse af KNK.a.i.

Pandoras boks er åbnet.

http://www.aikidojournal.com/?id=259.
http://knkdk.blogspot.com/




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?