tirsdag, juli 12, 2005

Fra organisation til netværk

http://www.aikikai.or.jp/

Den officielle Aikikai hjemmeside. Aikikai er en paraplyorganisation som respekterer forskellige aikido ryu, undre forudsætning af at de anerkender Ushiebas søn og sønnesøn, som doshu aikido overalt i verden

Der findes en anden International aikido organisation, International Aikido Federation, IAF.

Denne er uafhængig af Aikika og er åben for alle aikido ryu og dojo. Embedet som præsident tilfalder dog altid Aikikai, doshu eller grundlæggerens, mandlige efterkommere.

http://www.aikido-international.org/

For at forstå udviklingen i aikido. dk – må vi kende de historiske omstændigheder der ledte op til samarbejdet mellem eleverne af Nishio og Saito, Shihan.

Begge disse Shihan havde inden for rammerne af Aikikai formet deres egen organisation.

Nishio, shihans Aikido Toho Iai, med særlig vægt på Iaito øvelser. http://www2u.biglobe.ne.jp/%7Enisio/HTML/eigo.html, men som I Danmark var en integreret del af de aikido klubber som anerkende Nishio, som deres Shihan.

http://www.aikikai.dk/

Saito, sensei havde gennem årene skabt et eksaminerings system som populær set blev kaldt for Iwama Ryu, med særlig vægt på aiki-ken og aiki-jo.

Så længe disse elever af grundlæggeren var aktive og i live, var der ingen der i Aikikai betvivlede at de var Shihans ifølge egen ret.

Nu er de begge døde for kort tid siden – hvad angår Iwama Ryu, som var Saito samtidig Dojo Cho for Humbo Dojo, stedet hvor grundlæggeren havde levet og arbejdet den sidste del af sit liv.

Da jeg tidligere i Aiki-nyt har henvist til transitions fasen her, vil jeg ikke gentage det her, men overlade det til den opmærksomme studerende selv at gå i dybden med spørgsmålet.

Men konserkvensen blev at Saitos søn, forlod Aikikai doshu og antog rollen som Soke i sin egen organisation Iwama Shin shin Aiki Shuren Kai Kaicho http://www.iwamaaikido.com/

Hvad Nishio, shihan angik, så havde han ikke nogen søn til at være sin efterfølger, hvilket måske var hans held, for derved blev han karmisk set ikke involveret i en gammel orintelsk tradition og som stadig lever selv i Danmark, nemlig monarkiet.

De danske elever og deres klubber som havde fulgt Saito som Shihan, valgte at forblive loyale mod doshu.

Oprettelsen af Dansk Aikido Forbundt med to gamle og stolte ryu, er opfyldelsen af et gammelt ønske hos Aikikai, doshu.

Der findes imidlertid flere store ryu som mest af politiske årsager har valgt at forme deres egne organisationer. Her er blot et par eksempler

Yoshinkan Aikido

http://www.yoshinkan-aikido.org/yoshinkan_aikido/contents/home/?language=english

Tomiki aikido

http://www.tomiki.org/

I Frankrig, fik aikido som alt andet der, et meget individuelt præg og de mange fedarationer og associationer vidner om den franske realisation af aikido som organisation betragtet.

Vle nok den mest afgørende udvikling som fandt sted og som stadig finder sted er følgerne af Tohei, senseis virke.

http://www.ki-society.or.jp/

Her skal blot nævnes to af hans mere kendte elever. Koretoshi Maruyama, doshu http://www.aikidoyuishinkai.com/ og Kenjiro Yosigasaki, doshu, som ikke har nogen hjemmeside.

Ki no Kenkyukai - Clubs of Sweden eller http://www.aikido-ki.dk/

Søren Dalsgaard




<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?